تفاوت فن کویل و اسپلیت چیست؟

در این مقاله (( تفاوت فن کویل و اسپلیت چیست؟ )) قصد داریم اطلاعات شما را از اینگونه محصولات افزایش دهیم. با سرما مارکت همراه باشید!
یک واحد فن کویل (FCU) دارای یک فن می باشد که هوا را از محیط به درون فن کویل می کشد و آن را روی یک سیم پیچ (کویل) خنک کننده یا گرم کننده میدمد. هوایی که از فن کویل خارج می شود، سردتر یا گرمتر از هوای محیط است. معمولاً در ادارات و مراکز خرید و به ویژه در ساختمانهایی که دارای چندین فضای کوچک نیازمند کنترل واحد هستند، از فن کویل استفاده می شود. معمولاً یک واحد فن کویل حداکثر ۱۵۰ متر مکعب را پوشش می دهد. فن کویل در بیشتر موارد، تکمیل کننده سیستم های تهویه هوای اصلی ساختمان می باشد.
فن کویل ها معمولاً دارای یک کویل خنک شونده با آب سرد یا گرم شونده با آب گرم، یا یک المنت الکتریکی گرم کننده هستند. آب سرد از یک خنک کننده واقع در دستگاه مرکزی و آب گرم از یک آبگرمکن تأمین میشود. اندکی هوا از محیط خارج از ساختمان وارد فن کویل می شود تا تهویه هوا صورت گیرد.
تفاوت فن کویل و اسپلیت چیست؟
مزیت ها و معایب قن کویل
- انعطاف پذیری بالایی از نظر تقسیمبندی و بازآرایی فضا دارد.
- خیلی مناسب فضاهای باز نیست.
- معمولاً توانایی استفاده از هوای خارجی برای خنک کنندگی را ندارد و باعث میشود که سیستم به ویژه در بهار و پائیز، خنک کنندگی پائینی داشته باشد.
- تعمیر دریچه های آب سرد و آب گرم نصب شده در کف ساختمان، دشوار است.
مصرف انرژی فن کویل
مصرف انرژی سیستم های فون کویل متوسط است اما فقط در صورتی که به خوبی نگهداری شوند. معمولاً فون کویل ها به اندازه جایگزین های استاندارد، کارآمد نیستند.
هزینه جاری – تفاوت فن کویل و اسپلیت
سن و وضعیت سیستم های فن کویل، تأثیر قابل توجهی در هزینه های جاری آنها دارد. سیستمهای قدیمیتر به میزان بیشتری دچار نقص کنترل کنندهی دما، نقص در عملکرد دریچه ها، و خرابی سیستم مرکزی می شوند. تعمیر هر یک از این نقص ها و خرابی ها، هزینه بر میباشد.
همانند هر سیستم دیگر، راه اندازی و نگهداری مناسب از فون کویل ها، به ویژه در ارتباط با کالیبراسیون حسگرهای دما و نگهداری دریچه ها، کارایی آنها را افزایش می دهد. یک سیستم مدیریت ساختمان (BMS) سطح بالاتری از کنترل را فرآهم می آورد و اگر مدیریت به خوبی انجام شود، به کاهش هزینه های جاری کمک میکند.
معرفی سریع اسپلیت
سیستم اسپلیت کمی پیچیده تر از فن کویل است و همانند یک یخچال-فریزر معمولی عمل می کند. هر اسپلیت از دو واحد مجزا تشکیل می شود: یک واحد متراکمسازی (کندانسر و یک کویل تبخیری). این دو واحد به وسیله مجموعه ای از لوله های مسی به هم دیگر متصل می شوند که گاز خنک کننده را از یک واحد به واحد دیگر منتقل میکنند. واحد کندانسر در خارج از اتاق و کویل تبخیری درون اتقاق قرار می گیرد.
واحد کندانسر بخشی از اسپلیت AC است که در خارج از اتاق قرار می گیرد. این واحد، با مصرف انرژی الکتریکی، گاز حامل گرمای درون اتاق را متراکم کرده و مطابق قوانین ترمودینامیک، آن را خنک می کند (مطابق معادله قانون گازها: PV=nRT که P نماد فشار گاز، V نماد حجم گاز، n نماد میزان گاز، R نماد ثابت جهانی گازها، و T نماد دماست. هرچه حجم گاز کمتر شود، دمای گاز نیز کمتر می شود و گرمای آن به محیط منتقل می گردد). بنابراین گرما از درون اتاق به بیرون اتاق منتقل می شود (درست همانند یک یخچال معمولی که از این سیستم برای انتقال گرما از درون یخچال به محیط بیرون استفاده می کند). در واقع، واحد کندانسر، جایی است که کمپرسر (فشرده کننده) قرار دارد که با فشرده کردن گاز خنک کننده باعث خارج شدن گرما از آن میشود.
کویل تبخیری
کویل تبخیری بخشی از اسپلیت است که درون اتاق واقع می شود. گازی که در کندانسر فشرده و سرد شده وارد این کویل می شود. اسپلیت با مکش هوا و عبور دادن آن از میان کویل تبخیری، هوا را خنک و گاز خنک کننده را گرم و منبسط می کند. سپس این گاز منبسط شده و گرم مجدداً به واحد کندانسر بازگشته و با عمل کمپرسر خنک و فشرده می شود و مجددا ً به واحد کویل تبخیری باز میگردد و این چرخه به همین ترتیب ادامه میابد.
اما تا اینجا صرفاً در رابطه با خنک کنندگی اسپلیت صحبت کردیم. اسپلیت ها علاوه بر قابلیت خنک کنندگی، قابلیت گرمایش نیز دارند. سیستم گرمایشی اسپلیت به پیچیدگی سیستم سرمایش آن نیست و صرفاً شامل یک المنت الکتریکی است که گرم شده و هوای اتاق از درون آن عبور داده می شود و هوای گرم شده مجدداً به درون اتاق باز می گردد.
مسئله ی مهم در نصب اسپلیت این است که باید دو واحد کندانسر و کویل تبخیری، فاصله ی چندانی نداشته باشند. نکته ی دیگر در استفاده از اسپلیت این است که برای صرفه جویی در مصرف انرژی و کارکرد بهینه، باید فضای اتاق بسته باشد و هوا از بیرون وارد اتاق نشود. معمولاً از اسپلیت برای خنک کردن فضاهای خیلی بزرگ مثل مراکز خرید یا ادارات استفاده نمی شود.
مزیت ها و معایب اسپلیت
- مصرف انرژی پائینی داشته و بسیار بهینه عمل می کنند.
- میتوان اسپلیت را در جاهای مختلفی نصب کرد (البته نباید فاصله بین کندانسر و کویل تبخیری زیاد شود).
- معمولاً اسپلیت ها ایجاد سر و صدا نمی کنند.
- بعضی وقتها دسترسی به سیستم کندانسر (جهت تعمیر و رسیدگی) بسیار دشوار است.
هزینه های جاری – تفاوت فن کویل و اسپلیت
هزینه های جاری سیستم اسپلیت خیلی بالا نیست. در صورتی که واحد داخلی اسپلیت دچار مشکل شود هزینه ی تعمیر آن خیلی بالا نیست ولی سرویس کردن و تعمیر واحد خارجی، در صورتی که دسترسی به آن دشوار باشد، اندکی هزینه بر خواهد بود. به طور کلی نگهداری از سیستم های اسپلیت خیلی دشوار نیست و در صورتی که نصب آنها به درستی صورت گیرد و از واحد خارجی، محافظت به عمل آید، به سادگی خراب نمی شوند. همانند یک یخچال-فریزر معمولی.
جمع بندی مقاله تفاوت فن کویل و اسپلیت
به طور کلی میتوان گفت در صورتی که شما قصد تأمین سرمایش یا گرمایش یک مکان عمومی سر بسته بزرگ مثل یک پاساژ یا یک اداره را دارید، فن کویل انتخاب مناسبتری نسبت به اسپلیت است زیرا اسپلیت تنها در صورت استفاده در یک فضای کاملا بسته و بدون ورود و خروج قابل توجه هوا کارآمد است و نباید فاصله دو واحد کویل و کندانسر آن خیلی زیاد باشد.
البته هزینه های جاری فن کویل و نیز مصرف انرژی آن نسبت به کندانسر بسیار بیشتر است. یکی از مزیت های فن کویل نسبت به اسپلیت این است که اندکی تهویه هوا را نیز انجام می دهد. استفاده از اسپلیت تنها در فضاهای بسته خلوت (که نیاز چندانی به تهویهی هوا ندارند) توصیه می شود.