اسپلیت, چیلر, فن کویل, مقالات

سرویس تأسیسات سرمایشی

سرویس تأسیسات سرمایشی

در این مقاله (( سرویس تأسیسات سرمایشی )) قصد داریم اطلاعات شما را از اینگونه محصولات افزایش دهیم. با سرما مارکت همراه باشید!

سرویس تأسیسات سرمایشی به صورت منظم و دستگاه های سرمایشی پیش از آغاز فصل گرما در افزایش بازده عملکردی آن ها و بهینه سازی مصرف انرژی این دستگاه ها نقش مهمی دارد.

تأسیسات سرمایشی را می توان به طور کلی به دو دسته تقسیم کرد: دستگاه های سرمایشی کوچک و تأسیسات سرمایشی بزرگ که دارای یک بخش مرکزی بوده و یونیت‌های متعددی در بخش‌های مختلف یک یا چندین ساختمان دارند.

طبیعی است که سرویس کردن دستگاه های کوچک مثل کولرهای آبی و کولرهای گازی بسیار ساده تر است ولی سرویس دستگاه های سرمایشی بزرگتر مثل فن کویل ها و چیلرها پیچیده تر و ضروری تر است زیرا در صورتی که چنین تأسیساتی دچار مشکل شوند، هزینه تعمیر آن ها بسیار سنگین خواهد بود. در این مقاله چگونگی سرویس تأسیسات سرمایشی آموزش داده می‌شود.

با سرما مارکت همراه باشید.

سرویس تأسیسات سرمایشی

همه چیز درباره سرویس تأسیسات سرمایشی

سرویس کردن سالانه کولر آبی

سرویس کردن کولر آبی بسیار ساده است و نیاز به تخصص بالایی ندارد و هر کسی تنها با کمی تجربه فنی و ابزارهای محدود می تواند آن را انجام دهد. کولر آبی نیز همانند سایر دستگاه های سرمایشی باید یک بار در سال و پیش از فصل سرما به طور کامل سرویس شود و در طول مدت استفاده مطابق برنامه ای منظم(مثلا ماهی یکبار) به طور جزئی سرویس شود.

در سرویس سالانه کولر آبی ابتدا از سالم بودن موتور و پمپ مطمئن شوید. در صورتی که این دو قطعه سالم باشند، سرویس کردن و راه اندازی این نوع دستگاه سرمایشی بسیار کم هزینه و ساده خواهد بود. برای اطمینان از سالم بودن موتور، تنها کافی است کلید آن را از حالت خاموش به حالت روشن تغییر دهید.

در صورتی که قرقره موتور کولر بچرخد یعنی موتور شما کار می کند. حالا دور آهسته و تند را آزمایش کنید. در صورتی که سرعت چرخش قرقره موتور کم و زیاد شود یعنی موتور شما سالم است. اگر بوی سوختگی استشمام کردید سریعا موتور را خاموش کرده و با یک تعمیر کار تماس بگیرید.

اطمینان از سالم بودن پمپ در سرویس تأسیسات سرمایشی

برای اطمینان از سالم بودن پمپ ابتدا باید آب درون کولر و شناور آن را تنظیم کنید. برای اینکار باید آب به درون کولر جریان داشته باشد. با فشار دادن شناور به سمت پایین باید آب به درون کولر جریان یابد.

در غیر این صورت مسیر آب را چک کرده و در صورت قطع بودن یا بسته بودن شیر آن، آب را وصل کنید. اگر این کار را کردید و آب به درون کولر جریان پیدا نکرد باید شناور را چک کنید.

میله شناور با دست خم می شود. میزان خم شدگی آن را تغییر دهید تا جریان آب به درون کولر وصل شود. خم شدگی این میله را جوری تنظیم کنید که با رسیدن سطح آب کف کولر به خطوط شاخص، جریان آب قطع شود.

حالا با روشن کردن پمپ آب باید آب از طریق شلنگ های متصل به پمپ به بالا کشیده شود. در غیر این صورت پمپ خراب است و باید تعمیر یا تعویض شود.

[irp posts=”10068″ name=”سرویس و نگهداری از فن کویل”]

نکات مهم برای نگهداری از فن کویل

هر سال باید پیش از شروع فصل گرما، پوشال های کولر تعویض شود. پس خرید پوشال های مناسب با سایز کولر خود، آن ها را با پوشال های قبلی تعویض کنید.

موتور کولر باید از طریق یک تسمه به فن دمنده هوا وصل باشد. با روشن شدن موتور باید فن دمنده شروع به چرخش کند. تسمه را بررسی کنید که نه خیلی شل و نه خیلی سفت باشد. با باز کردن ۴ پیچ موتور کولر و جا به جا کردن موتور روی ریل می توان میزان شل و سفت بودن تسمه را تعیین کرد. دقت داشته باشید که اگر تسمه خیلی کهنه و فرسوده است حتما آن را تعویض کنید.

دیگر قطعاتی که باید آن ها را بررسی کنید، یاتاقان ها هستند که در دو سمت شفت فن دمنده قرار دارند. یاتاقان ها باید سالم باشند و با چرخش آن ها توسط موتور کولر، باید فن دمنده به چرخش درآید و شفت فن نباید درون یاتاقان بچرخد.

یاتاقان ها دارای یک سوراخ در بالا هستند که باید داخل آن را از روغن یا گریس پر کنید. به صورتی که با در حالت خاموش، با چرخاندن فن دمنده با دست، فن به راحتی و خیلی روان بچرخد.

آبی که از سال پیش در کف کولر جمع شده را با باز کردن شیر تخلیه خالی نموده و کف کولر را از رسوبات پاک کنید.

پیش از روشن کردن کولر آبی جلوی دریچه ها را با دستمال مرطوب بپوشانید تا گرد و خاک موجود در فن دمنده و کانال ها وارد ساختمان نشود. پس از چند دقیقه پارچه ها را بردارید و از هوای خنک کولر آبی خود لذت ببرید.

نکته سرویس تأسیسات سرمایشی

در صورت روشن نشدن کولر یا پمپ یا هر دو، ممکن است مشکل از سیم کشی های برق باشد. با یک فازمتر این مشکل را بررسی کنید.

پس از گذشت چند دقیقه از روشن بودن پمپ، باید پوشال ها تقریبا به طور کامل خیس شوند. در غیر این صورت، سیستم آب رسانی درونی کولر را چک کنید.

سرویس کردن ماهانه کولر آبی

در طول فصول گرم سال که کولر آبی روشن است، مطابق برنامه ای منظم (مثلا ماهی یکبار) باید با بازکردن کولر، آن را بررسی کنید. در این مرحله تنها کاری که لازم است انجام دهید، روغن کاری چک کردن یاتاقان‌ها و چک کردن تسمه کولر است.

سرویس تأسیسات سرمایشی – اسپلیت

سرویس کردن کولر گازی نسبت به کولر آبی کمی پیچیده تر است و نیازمند تخصص و ابزارهای بیشتری است. کولر گازی دارای دو یونیت داخلی و خارجی است. یونیت داخلی کولر گازی نیاز به سرویس چندانی ندارد. فقط با باز کردن بدنه آن، درون آن را غبارروبی کرده و فن آن را روغن کاری کنید. معمولا اسپلیت ها دارای فیلتر هوا هستند که یا از نوع قابل تعویض یا از نوع قابل شستشو است. سرویس فیلتر را انجام دهید.

برای سرویس کردن یونیت خارجی باید اندکی تخصص داشته باشید. یونیت خارجی درست همانند یک یخچال عمل می کند و دارای کمپرسور و کندانسور است. یونیت خارجی نیز مانند یونیت داخلی نیازمند سرویس چندانی نیست و فقط داخل آن را تمیز کرده و در صورت یخ زدگی روی قطعات آن، با یک متخصص تماس بگیرید.

از عملکرد درست ترموستات مطمئن شوید. در صورت بسته بودن درب و پنجره‌ها، کولر گازی نباید به صورت یکسره روشن باشد. اگر اسپلیت پس از رسیدن به دمای مورد نظر خاموش نمی شود، ترموستات آن دچار مشکل است و برای رفع این مشکل حتما باید از یک متخصص نصب و تعمیر کولر گازی کمک بگیرید.

سرویس جزئی کولر گازی

کولر گازی نیز همانند کولر گازی نیاز به برنامه این منظم و چندهفتگی برای سرویس جزئی دارد تا بهترین عملکرد را داشته باشد. مهمترین اقداماتی که در این نوع سرویس اسپلیت باید انجام دهید عبارتند از تعویض فیلتر و تمیز کردن و خشک کردن قطعات داخلی و فن.

سرویس کلی فن کویل

معمولا سیستم های فن کویل دارای یک بخش مرکزی هستند که آب در آن جا سرد و گرم شده و یونیت هایی که دارای فن و کویل بوده و در بخش های مختلف ساختان قرار دارند، فضای اتقاق های مختلف درون ساختمان را خنک می کنند.

سرویس کردن بخش مرکزی فن کویل کاری کاملا تخصصی است. قسمت مرکزی یا موتورخانه فن کویل دارای کمپرسور، کندانسر و لوله کشی های آب است که باید از سالم بودن و تمیز بودن تمامی آن ها اطمینان حاصل کنید و در غیر این صورت با متخصص تماس بگیرید.

سرویس کردن یونیت های داخلی فن کویل ها به این صورت است که باید فیلتر آن ها را که همانند فیلترهای کولرهای گازی از نوع قابل تعویض یا شستنی است، سرویس کرده و داخل فن کویل و میان پره های کویل ها را به خوبی تمیز و غبار روبی کنید.

سرویس جزئی فن کویل

سرویس جزئی فن کویل باید مطابق برنامه ای منظم انجام شود و صرفا شامل تمیز کردن و خالی کردن آب تصعید در یونیت داخلی است و معمولا یونیت مرکزی نیازی به سرویس زیادی ندارد.

[irp posts=”13158″ name=”۷ مزیت استفاده از چیلر”]

سرویس تأسیسات سرمایشی – چیلر

پیچیده‌ترین و گران قیمت ترین تأسیسات سرمایشی، چیلرها و مینی چیلر ها هستند. چیلرها دارای موتورخانه مرکزی بوده و همانند فن کویل، یونیت هایی در کل یک ساختمان یا چندین ساختمان دارند که به واسه آن ها، فضای درونی ساختمان ها را خنک می کنند. مهم ترین تفاوت بین چیلر و فن کویل، فقدان قابلیت گرمایشی در چیرلرها است. چیلرها کاربردهای بسیار وسیعی دارند: از خنک کردن ساختمان های مسکونی گرفته تا خنک کردن کارخانه های بزرگ و تأسیسات صنعتی عظیم.

سرویس کردن چیلرها کاری فوق العاده تخصصی است و این تأسیسات سرمایشی پیچیده و عظیم، علاوه بر برنامه منظم سرویس کردن جزئی و سرویس سالانه، نیازمند سرویس چند ساله نیز هستند. در صورت ایجاد  مشکل در این سیستم ها، متحمل هزینه هایی سنگین خواهید شد.

سرویس کردن تأسیسات سرمایشی چیلر شامل ۱۰ عمل است:

۱-داشتن دفترچه یادداشت وقایع روزانه شامل درجه ها فشار و دما و …

۲-تمیز کردن سطح خارجی لوله هایی که گاز/مایع مبرد درون آن ها در جریان است. این کار به تبادل موئثر حرارت کمک می کند.

۳-تعویض کردن، تمیز نگهداشتن و ضد عفونی کردن آب خنک کننده کندانسر برای جلوگیری از جلبک بستن و خوردگی تأسیسات.

۴-پایین آوردن دمای آب کندانسر برای عملکرد بهینه‌تر آن.

۵-جریان آب خنک که کندانسر را خنک می کند، بسته به اندازه سیستم باید بین ۳ تا ۱۲ FPS باشد. در صورت کمتر بودن، کارایی سیستم پایین می‌آید و در در صورت بیشتر بودن، لرزش و سر و صدای سیستم بیشتر می شود.

۶-میزان گاز/مایع مبرد را چک کرده و در صورت کاهش فشار آن، مقداری گاز/مایع مبرد به درون سیستم تزریق کنید.

۷-از ورود آب و هوا به درون سیستم لوله کشی گاز مبرد جلوگیری کنید و در آن صورت، لوله کشی را با پمپ خلاء خالی کنید و مجددا از گاز/مایع مبرد پر کنید.

۸-روغن کمپرسور را آنالیز کنید.

مقداری از روغن کمپرسور را هر سال به یک آزمایشگاه بفرستید تا تحت آزمایش های طیف سنجی و شیمیایی قرار بگیرد.

۹-عملکرد موتورها را بررسی کنید. کالیبراسیون حسگرها و اتصالات الکتریکی و سیم‌کشی‌ها را بررسی کنید.

۱۰-کنترل های سرعت متغیر را روی موتور سیستم نصب کنید تا عملکرد بهینه تری داشته باشد.

مطالب مرتبط