نقش فن کویل دیواری در تهویه مطبوع چیست؟

نقش فن کویل دیواری در تهویه مطبوع چیست؟ جهت بهره مندی از سرمایش و گرمایش مطلوب در محیط های بسته ساختمانی تجهیزات متفاوتی ابداع گردیده است. از یک پنکه ساده ی خانگی تا دیگر سیستم های گرمایشی و سرمایشی بزرگ و پیشرفته همانند هواساز در یک ساختمان اداری، مسکونی یا آموزشی، همه در ردیف همین تجهیزات با هدف تامین هوایی مطبوع قرار گرفته اند. یکی از ساده ترین روش ها استفاده از انواع بخاری ها است. یک بخاری با گرم کردن هوای اطراف خود و ایجاد جریان هوای داغ گرمایش را به محیط میدهد. اما گرمایش توسط بخاری خیلی سریع نیست و میتواند یک محیط را به صورت خیلی آهسته و کند گرم کند.
از این نظر اگر به این بخاری یک فن اضافه کنیم، به صورتی که باد تولید شده توسط فن از یک سطح داغ عبور کند قطعا به یک روش بهتری تبدیل میشود. به چنین سیستمی فن کویل میگویند. ساختار فن کویل ها در مدل های مختلف دیواری، سقفی و زمینی و . . . یکسان است. بعضی از فن کویل ها دارای کانال کشی هستند و با کانال به هوای آزاد محیط بیرون راه پیدا میکنند و بعضی دیگر از مدل ها دارای کانال نیستند و تنها هوای داخلی محیط را به گردش در میآورند و دمای آن را افزایش یا کاهش میدهند. فن کویلی که در این مقاله از سرما مارکت میخواهیم به آن بپردازیم فن کویل دیواری است.

فن کویل دیواری
فن کویل دیواری
همانطور که از اسم محصول مشخص است، سیستم فن کویل از یک کویل و یک فن تشکیل شده است. همچنین لازم است به این نکته اشاره کرد که کویل ها در اکثر موارد از لوله های مسی و فن بلوور نیز از جنس آلومینیوم تشکیل گردیده است. در سیستم های ساده، فن هوای محیط مورد نظر را مکیده و از روی سیستم های گرمایشی یا سرمایشی عبور میدهد. هوای عبور کرده از مقابل مبدل های تعبیه شده سرمایشی و گرمایشی، همراه با تغییر قابل توجه حرارت با فشار مناسبی خارج میشود. به طور معمول مبدل های حرارتی در دستگاه فن کویل، لوله های آب سرد یا آب گرم میباشند.
در بعضی اوقات مبدل های حرارتی با بهره مندی از سیال های مبرد تولید میشوند. یک دستگاه فن کویل ساده مانند فن کویل دیواری از دو مبدل به صورت همزمان بهره میبرد. مبدل های گرمایی آب گرم خود را توسط یک سیستم بویلر در موتور خانه تامین میسازد و مبدل سرمایشی آب سرد خود را توسط دستگاه چیلر و شاید یک دستگاه کوچکتر مانند مینی چیلر تامین میکند. اما در ایجاد چنین سیستمی توصیه نمیشود که جهت کارکرد یک فن کویل دیواری یا هر نوع دیگری از فن کویل ها، تصمیم به نصب سیستم های گرم ساز یا سرد ساز بگیریم.

پنل داخلی فن کویل دیواری
شباهت میان فن کویل دیواری به اسپلیت دیواری
از آن جایی که در بین انواع فن کویل ها، فن کویل دیواری به اسپلیت دیواری شباهت دارد، بسیاری از کاربران این سیستم ها را با هم اشتباه میگیرند. اما به دلیل کارایی فن کویل های دیواری در مقایسه با دیگر مدل ها، از محبوبیت و مقبولیت بالاتری برخوردار است. در سیستم فن کویل ملاک انتخاب قدرت توزیع هوا دستگاه است. انواع سقفی یا زمینی قادر به ایجاد شرایط مطلوب به میزان فن کویل دیواری نمیباشند. این نکته نیز قابل ذکر است که فن کویل ها در دو مدل دو لوله و چهار لوله تولید میشوند. تفاوت این دو دسته در چگونگی بهره برداری از آن ها است. در انواع چهار لوله کاربر قادر است سرمایش و گرمایش همزمان را تجربه کند ولی در مدل دو لوله تنها یکی از حالت های سرمایش یا گرمایش را فعال میکند.
با این که ساختار حاکم بر انواع مدل های فن کویل، مانند فن کویل های سقفی توکار بسیار آسان است، اما معمولا این سیستم را در تعداد بالا همراه با یک شبکه ی متصل به هم راه اندازی مینمایند. به صورتی که با نصب یک سیستم گرمایشی یا سرمایشی مرکزی و همچنین ایجاد جریان آب گرم در بین تعدادی از فن کویل ها، اقدام به ایجاد یک شرایط گرمایشی یا سرمایشی در ساختمان میکند. همانند چیزی که به صورت سیستم های رادیاتور در منازل دیده ایم که حال به جای رادیاتور از یک فن کویل استفاده میشود.
نماد های حاکم بر سیستم های فن دار
سیستم فن کویل ها یکی از بهترین روش ها به جهت نصب در مکان های تجاری و اداری به شمار میروند. البته نوعی از این سیستم ها جهت استفاده در ساختار های مسکونی نیز وجود دارد؛ اما در انواع مسکونی به جهت تولید صدای کمتر دستگاه، از فن ها با شرایط ساخت مطلوب تری استفاده میگردد. اصول کنترل یک فن کویل دیواری امکان دارد به دو روش زیر صورت گیرد:

بهره مندی از فن کویل دیواری
- بهره مندی از تکنولوژی اینورتر به جهت کنترل دور موتور فن
- بهره مندی از شیر کنترل به دلیل تنظیم جریان آب خروجی و آب ورودی دستگاه
اما لازم به ذکر است دستگاه فن کویل های امروزی از دو روش زیر بهره مند هستند. به صورتی که میتوان همراه با یک ترموستات و کنترل بر شیر تعبیه شده در دستگاه فن کویل، شرایط مطلوب کنترل دما در مدت طولانی تامین میکند. از سوی دیگر هرگونه ایجاد در شرایط کاری سیستم میتواند همراه با سفارش و نیاز کاربر باشد.
اگر قصد داشته باشیم فن کویل دیواری را از طرفی دیگر دسته بندی کنیم، میتوانیم این دستگاه را به دو نوع مکنده و دمنده گروه بندی کنیم. در مدل های دمنده، فن دستگاه هوا را وزیدن در میان کویل، سرد یا گرم میکند. در صورتی که در انواع مکنده، فن همراه با مکش هوا از روی کویل، شرایط تغییر دمایی را انجام میدهد. به طور کلی نوع مکنده به مراتب از نوع دمنده بهتر است اما از لحاظ قیمتی، قیمت بالاتری دارند.

مزیت استفاده از فن کویل دیواری
استفاده از فن کویل دیواری چه مزایایی دارد؟ – نقش فن کویل دیواری در تهویه مطبوع
نقش نقش فن کویل دیواری در تهویه مطبوع مشخص است، مدل دیواری یا هر گونه مدل از فن کویل ها هنگام استفاده قادرند شرایط مطلوبی را برای محیط مورد نظر ایجاد نمایند. در ادامه به بررسی آن ها میپردازیم:
- فن کویل ها، به ویژه نوع دیواری قادرند سرمایش یا گرمایش یکنواختی را تولید نمایند.
- در سیستم فن کویل دیواری از فیلتر های قابل شست و شو استفاده میشود.
- راه اندازی و نصب یک دستگاه فن کویل در مقایسه با دیگر روش ها در ایجاد سرمایش و گرمایش مطلوب بسیار ارزان تر است.
- فن کویل دیواری و دیگر انواع دسته بندی فن کویل ها از هزینه نگهداری تا پشتیبانی پایین تری از دیگر روش های تجهیزات تهویه مطبوع برخوردار است.