تهویه مطبوع با فن کویل دیواری

تهویه مطبوع با فن کویل دیواری – فن کویل به دستگاهی گفته می شود که تهویه مطبوع محیط را انجام می دهد. در این مقاله سعی بر این است که ابتدا با اهمیت فن کویل دیواری آشنا گردیم و سپس در مورد ویژگی های فن کویل دیواری و اجزای تشکیل دهنده و در آخر هم به نحوه عملکرد آن ها در تهویه هوا بپردازیم.
با توجه به پیشرفت تکنولوژی در دهه های اخیر، سیستم های تهویه مطبوع نیز دچار تحول شده اند و از نوع سنتی خود (کولر آبی، بخاری و …) به نوع پیشرفته خود مانند فن کویل، اسپلیت و … تبدیل شده اند.
فن کویل ها خود به انواع مختلفی از جمله فن کویل دیواری، سقفی، زمینی، بالا زن،کاستی، ایستاده و … تقسیم می شوند. در این مقاله سعی بر این است که ابتدا با اهمیت فن کویل دیواری آشنا گردیم و سپس در مورد نحوه عملکرد آن ها در تهویه هوا بپردازیم.
اهمیت فن کویل دیواری
فن کویل به دستگاهی گفته می شود که تهویه مطبوع محیط را انجام می دهد. فن کویل ها همانطور که در بالا گفته شده به انواع مختلفی بر اساس کاربردشان تقسیم می شوند که یک نوع آن ها فن کویل دیواری است.
فن کویل دیواری با مصرف انرژی کمتر و بازدهی بیشتر نسبت به سیستم های سرمایش و گرمایش سنتی محبوب تر هستند و همچنین خطراتی که سیستم های تهویه مطبوع سنتی مانند گاز گرفتگی که به وسیله بخاری گازی در دنیا رایج است و همچنین مصرف بی رویه آب در کولر های آبی را ندارد.
فن کویل دیواری مدل های متفاوتی دارد که بر اساس فضای محیط، شرایط آب و هوایی و … انتخاب می گردند و در ساختمان های مسکونی، اداری، بیمارستانی و یا در صنعت از آنها برای تهویه مطبوع استفاده های بسیاری می شود.
فن کویل دیواری
فن کویل دیواری سرمایش و گرمایش محیط را بصورت یکنواخت و مطبوع انجام می دهد، همچنین هزینه نگهداری این نوع سیستم نسبت به سیستم هایی که با گاز کار می کنند کمتر است و می توان با نصب ترموستات و تنظیم برنامه برای آن، از فن کویل دیواری بصورت مداوم استفاده نمود و دمای محیط را همیشه ثابت نگه داشت.
فن کویل دیواری با توجه به فیلتر هوای قابل شستشو که در آن تعبیه گردیده است، آلودگی هوای محیط را در خود جذب می کند و هوای تمیز را به فضای مورد نظر پس می دهد. اکثر فن کویل های دیواری دارای سیستم از راه دور می باشند و می توان دستگاه را از طریق ریموت برنامه ریزی نمود.
همچنین با توجه به تولید صدای بسیار کم در هنگام تهویه مطبوع از آلودگی صوتی جلوگیری می کند. فن کویل های دیواری به دلیل حجم فضای کمی که اشغال می کنند و طراحی زیبای آنها می توانند به عنوان بخشی از دکوراسیون فضا نیز استفاده شوند.
اجزای تشکیل دهنده فن کویل دیواری
فن
فن می تواند از نوع سانتریفیوژی و جنس آن از نوع پلیمری و یا فلزی باشد. فن بخشی از فن کویل است و وظیفه پرتاب باد را بر عهده دارد و با توجه به ظرفیت فن کویل، توان پرتاب باد در فن نیز متغیر است.
کویل
کویل در فن کویل دیواری از یک سری لوله های مسی و پره های آلومینیومی تشکیل شده است که وظیفه تبادل حرارت را با هوای بیرون انجام می دهد.
ترموستات
ترموستات وظیفه کنترل و ثابت نگه داشتن دمای هوای مطبوع شده را بر عهده دارد.
شیر فلکه
جهت کنترل ورود و خروج آب به داخل سیستم می باشد و از دو نوع خودکار و دستی می باشد.
بدنه
بدنه وظیفه نگهداری مولفه های تشکیل دهنده فن کویل دیواری را در کنار یکدیگر بر عهده دارد.
تهویه مطبوع با فن کویل دیواری
در فن کویل دیواری همانطور که از نامش پیداست بر روی دیوار نصب می گردد و با تکرار سیکل هایی که در ادامه به آنها می پردازیم هوای محیط را مطبوع می سازد.
ابتدا آب سرد و یا گرم بسته به نوع استفاده از فن کویل دیواری از سیستم هایی مانند چیلر هوا خنک و یا موتورخانه ها به وسیله شیر فلکه وارد کویل می گردد و باعث گرم یا سرد شدن لوله های مسی کویل و به دنبال آن سرد یا گرم شدن پره های آلومینیومی کویل می شود. سپس با روشن شدن الکتروموتور، فن شروع به حرکت می کند و هوای مطبوع در اطراف کویل را به محیط پرتاب می کند و تبادل حرارتی بین کویل و هوای محیط صورت می گیرد.
سپس آبی که در کویل نامطبوع شده به سیستم اولیه خود یعنی چیلر هوا خنک و یا موتور خانه بر می گردد و چرخه بالا بار ها صورت می گیرد تا اینکه هوای محیط مطابق نظر مشتری مطبوع گردد.