مقایسه انواع مختلف فن کویل های زمینی با هم دیگر و کاربردهای آنها

آیا اطلاعاتی درباره ی انواع فن کویل های زمینی دارید؟ فن کویل ها از متنوع ترین دستگاه های سرمایشی و گرمایشی هستند. البته اصول سازوکار تمامی فن کویل ها کاملا شبیه به هم دیگر است ولی آن ها را می توان بر اساس محل نصب به انواع فن کویل زمینی، فن کویل دیواری، فن کویل سقفی، فن کویل کانالی و فن کویل کاستی تقسیم بندی کرد که البته هر کدام از این فن کویل ها نیز به انواع مختلفی تقسیم بندی می شوند و می توانند توکار یا روکار باشند.
فن کویل زمینی معمولا از فن کویل های دیگر قوی تر است اما در همه محیط ها نمی توان از فن کویل های زمینی استفاده کرد. با این حال گزینه های مختلفی مثل توکار یا روکار بودن، افقی یا عمودی بودن و خوابیده یا ایستاده بودن استفاده از آن ها را برای مکان های متنوعی امکان پذیر ساخته است.
در این مقاله از سرمامارکت میخواهیم انواع فن کویل های زمینی و کاربردهای آن ها را با هم دیگر مقایسه کنیم. البته قبل از آن، مروری خواهیم داشت بر نحوه کار فن کویل و انواع کلی فن کویل ها.
فن کویل ها چگونه کار می کنند و چه انواعی دارند؟

فن کویل زمینی
یونیت های فن کویل را می توان با اتصال به جریان آب گرم یا آب سرد برای تأمین گرمایش و سرمایش محیط مورد استفاده قرار داد. البته بعضی از فن کویل ها دارای المنت الکتریکی برای عمل گرمایش هستند. آب گرم را یک پکیج یا بویلر می تواند تأمین کند و سرد کردن آب به عهده چیلر است.
خود یونیت فن کویل دارای یک یا دو مبدل حرارتی (کویل) است. در فن کویل های چهار لوله ای یک کویل برای عمل سرمایشی و یک کویل برای عمل گرمایشی وجود دارد اما در فن کویل های دو لوله ای فقط یک کویل وجود دارد که می تواند بر اساس اتصال به لوله کشی آب سرد یا گرم، سرمایش یا گرمایش را انجام دهد. آب از درون کویل عبور می کند و با هوا تبادل حرارتی انجام می دهد.
بخش اصلی دیگر یونیت فن کویل، فن و موتور آن است. هر فن کویل می تواند یک یا چند فن داشته باشد. فن ها می توانند آکسیال یا سانتریفیوژی باشند. کار فن این است که با پرتاب هوا به سمت کویل و عبور آن از میان لا به لای پره های کویل، تبادل حرارتی بین آب عبوری از درون کویل و هوای داخل ساختمان را تسریع کند.
فن کویل ها را می توان براساس محل نصب به انواع زیر تقسیم بندی کرد:
انواع فن کویل های زمینی به شرح زیر است:
- فن کویل خوابیده
- فن کویل ایستاده
- فن کویل عمودی
- فن کویل افقی
- فن کویل دیواری
- فن کویل سقفی
- فن کویل کاستی
- فن کویل کانالی
هر کدام از انواع فن کویل های فوق دارای انواع روکار و توکار هستند.
انواع فن کویل های زمینی
انواع فن کویل های زمینی بر اساس محل نصب به دو دسته مختلف فن کویل زمینی توکار و فن کویل زمینی رو کار می توان تقسیم بندی کرد. هر کدام از این دو دسته دارای انواع خوابیده و ایستاده هستند. فن کویل های ایستاده را می توان به انواع افقی و عمودی تقسیم بندی کرد. هر کدام از این فن کویل ها کاربردهای خاص خود را دارند که در ادامه در رابطه با آن ها صحبت می کنیم.
فن کویل زمینی ایستاده

فن کویل زمینی ایستاده
همانطور که گفتیم فن کویل های زمینی ایستاده یکی از انواع فن کویل های زمینی می باشد را می توان به دو دسته افقی و عمودی تقسیم بندی کرد. فن کویل های زمینی ایستاده در مقایسه با فن کویل های زمینی خوابیده برای فضاهای مسکونی مناسب هستند. همچنین، این فن کویل ها برخلاف فن کویل های زمینی خوابیده، فضای زیادی از کف ساختمان اشغال نمی کنند و نیازمند فضایی برای نصب درون کف ساختمان نیستند.
از فن کویل های ایستاده افقی در ساختمان هایی استفاده می شود که فضای کافی در کنار دیوارها برای نصب این فن کویل ها موجود باشد. فن کویل های زمینی ایستاده افقی، هر چه قوی تر باشند، معمولا طول بیشتری دارند و فضای بیشتری را از حاشیه دیوار اشغال می کنند.
فن کویل های ایستاده عمودی معمولا فن کویل هایی بسیار قوی هستند و در ساختمان هایی نصب می شوند که به دلیل وجود وسایل مختلف درون ساختمان، فضای کافی در حاشیه دیوارها وجود نداشته باشد. این فن کویل ها معمولا هوا را از پایین به داخل می کشند و آن را از بالا به داخل ساختمان پرتاب می کنند. از این فن کویل ها کمتر از ساختمان های مسکونی و بیشتر در سالن های بزرگ استفاده می شود.
در صورتی که فضای کافی برای نصب فن کویل ایستاده درون دیوار در نظر گرفته شده باشد، می توان از فن کویل های ایستاده توکار استفاده کرد تا هیچ فضایی از درون اتاق اشغال نشود. البته جلوی دریچه های این فن کویل ها باید خالی باشد.
فن کویل زمینی خوابیده

فن کویل زمینی خوابیده
فن کویل زمینی خوابیده در کف ساختمان قرار می گیرد و فقط دارای دو نوع روکار و توکار هستند. فن کویل های زمینی خوابیده روکار هرگز در فضاهایی مثل ساختمان های مسکونی، ادارات یا ساختمان های اداری نصب نمی شوند زیرا بخش زیادی از فضای داخلی ساختمان را می گیرند، مانعی برای رفت و آمد هستند و دکوراسیون داخلی را به کلی به هم می ریزند. از این فن کویل ها در سالن های بزرگ مثل سالن های صنعتی و در مکان هایی که رفت و آمد زیادی انجام نمی شود. استفاده می کنند. البته استفاده از این فن کویل ها خیلی کم است.
فن کویل زمینی خوابیده توکار که یکی دیگر از انواع فن کویل های زمینی است را می توان در ساختمان های مسکونی، اداری و تجاری نیز مورد استفاده قرار داد ولی نکته این است که باید کف ساختمان در محل نصب این نوع فن کویل کاملا خالی باشد. به علاوه این فن کویل ها تنها در ساختمان هایی قابل نصب هستند که در هنگام ساخت ساختمان، فضایی برای نصب فن کویل درون کف ساختمان در نظر گرفته شده باشد. این فن کویل ها بر خلاف فن کویل زمینی خوابیده روکار دکوراسیون داخلی را به هم نمی ریزند و معمولا در حاشیه دیوارها نصب می شوند. این فن کویل ها به ویژه در ساختمان های اداری و تجاری بزرگ، کاربرد زیادی دارند.
نتیجه گیری
در این مقاله سرمامارکت به مقایسه انواع فن کویل های زمینی پرداختیم. شاید بتوان گفت که پرکاربردترین نوع فن کویل زمینی، فن کویل زمینی ایستاده روکار باشد. این نوع فن کویل بیشترین کاربرد را در ساختمان های مسکونی دارد و هیچ نیازی به وجود فضایی از پیش تعیین شده درون دیوار یا کف ساختمان ندارد. کم کاربردترین نوع فن کویل زمینی نیز فن کویل زمینی خوابیده روکار است که فقط در سالن های بزرگ و خاص مثل سالن های صنعتی کاربرد دارد.